Olympisch zeilen voor dummies: hoe zit een race van Van Acker in elkaar?

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 0 reacties
Olympisch zeilen voor dummies: hoe zit een race van Van Acker in elkaar?

Op de rustdag van het Olympisch zeilen in de Laser-klasse staat Evi Van Acker door ziekte op een teleurstellende tiende plek. Maar hoe zitten die zeilraces precies in elkaar? We geven u een initiatie.

De puntentelling

Het zeilen in Rio gaat in de Laser-klasse over tien races, twee per dag met één rustdag. Daarna volgt de medaillerace voor de top-tien. De puntentelling is simpel. Wie het minst aantal strafpunten haalt, wint.

De winnaar krijgt één strafpunt, de tweede twee, de derde drie enzovoort. Het slechtste resultaat valt aan het eind weg, je kan altijd eens pech hebben. De 26e plek die Van Acker in het begin zeilde, was initieel nog geen drama, de 15e en 16e plek van gisteren vallen niet weg.

Het parcours

Ook het parcours zit niet zo ingewikkeld in elkaar. Je hebt een start- en finishlijn met daartussen enkele boeien die gerond moeten worden. Één boei ligt steeds tegen de windrichting in, waardoor de boten moeten opkruisen.

Daarin worden de meeste plaatsen gewonnen en verloren. Je kan immers met twee lange rechte stukken en één hoek naar de boei, maar als de wind draait heb je een probleem. De meeste zeilers kiezen voor meerdere haakse bochten om niet verrast te worden door verraderlijke wind.

De start

De start is één van de spectaculairste onderdelen. Een valse start is uit den boze, heb je te weinig snelheid als je over de start gaat, ben je op voorhand al half verloren. De zeilers wachten een eind voor de streep en maken dan net op het juiste moment snelheid.

In de medaillerace van Londen zag dat er zo uit. De start kan je bekijken vanaf minuut tien in de video. Opgelet, het laden van het filmpje kan enkele ogenblikken in beslag nemen.

Regels

Uiteraard zijn er regels, vooral die met betrekking tot botsingen zijn belangrijk. Als twee boten op elkaar afstevenen, zijn beide zeilers ervoor verantwoordelijk dat het niet tot een aanvaring komt. Toch gelden er ook voorrangsregels.

De boot die het scherpst met het zeil aan de linkerkant vaart (bakboord) heeft voorrang. Indien er overtredingen vastgesteld worden, moet de zeiler die geen voorrang had enkele rondjes om z'n as draaien.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Meer nieuws

Meer nieuws