WADA vernietigend over dopingcontroles in Rio: "Bijna de helft niet uitgevoerd of verloren"

Redactie
| 0 reacties
WADA vernietigend over dopingcontroles in Rio: "Bijna de helft niet uitgevoerd of verloren"

Er liep heel was mis bij de dopingcontroles op de Olympische Spelen in Rio. Dat blijkt uit een lijvig rapport van het Wereldantidopingagentschap WADA, dat spreekt van een 'ernstig falen'.

In het rapport, dat 55 bladzijden telt, staat dat atleten die dopingcontroles moesten ondergaan, simpelweg niet gevonden konden worden. Sommige dagen konden zo liefst 50 procent van de geplande tests niet worden uitgevoerd. Een honderdtal wel afgenomen monsters kon door fouten bij de gegevensverwerking dan weer niet aan een atleet worden toegewezen, een ander staal verdween en werd pas twee weken na de Spelen weer teruggevonden.

Bij bepaalde “hoge risicosporten”, zoals het gewichtheffen, werden tijdens de competitie geen of weinig bloedtesten uitgevoerd. Het WADA verbaast zich er eveneens over dat niet één voetballer buiten competitie werd getest. Van 4.125 (waarvan 1.913 in de risicosporten) van de 11.470 sporters in Rio is er geen bewijs dat ze in 2016 een test ondergingen. Twee dagen na de start van de Spelen hadden ook slechts 4.795 deelnemers hun whereabouts ingevuld.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Meer nieuws

Meer nieuws