"8 miljoen voor Vanaken? Enkel als je nog in Belgische frank rekent"

Diederik Geypen
Diederik Geypen
| 34 reacties
"8 miljoen voor Vanaken? Enkel als je nog in Belgische frank rekent"
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Deze week raakte bekend dat Hans Vanaken 8 miljoen euro moet kosten. "Hij is misschien nog meer waard", deed voorzitter Roger Lambrecht er een schepje bovenop. Is deze recordsom gerechtvaardigd? We legden ons oor te luister bij een onafhankelijk zaakwaarnemer.

Patrick De Koster, beter bekend als de man die onder meer Kevin De Bruyne en Junior Malanda in zijn spelersportefeuille heeft zitten, vindt die prijs ruim te veel. "De topprijzen die de laatste jaren in België betaald werden, variëren tussen de 8 à 10 miljoen euro", vertelt De Koster in gesprek met Voetbalkrant.com. "Dat ging dan om jongens als Thibaut Courtois, Kevin De Bruyne en Christian Benteke, die stuk voor stuk al enkele seizoenen bij een topper in België speelden."

4 miljoen + een percentage op de doorverkoop, dat is een correcte prijs

"Vanaken heeft met absolute zekerheid de kans om het op een hoger niveau te maken, maar vandaag de dag heeft hij slechts één jaar bij Lokeren in de benen", gaat De Koster verder. "Hij heeft een enorme progressie gemaakt, een fantastisch goede ingesteldheid en het voordeel dat ook zijn vader Vital de sportwereld goed kent. Hans levert nu al een degelijke prijs op, maar 8 miljoen enkel wanneer men nog in Belgische frank rekent."

Prijs afhankelijk

Hoeveel is de patron van de Waaslanders dan wel al waard? "Ik denk dat - de leeftijd en de gemakzucht waarmee hij zich aanpast in acht genomen - hij vandaag 4 miljoen waard is plus een percentage op de meerverkoop. Dat is een correcte som", aldus De Koster. "De prijs is ook afhankelijk. Een speler X die door Anderlecht of Standard wordt verkocht, krijgt nog een betere marktwaarde en internationaal etiquette omdat die ploegen van oorsprong meer aanzien hebben."

De stap naar de Rode Duivels kan de prijs wel opdrijven denkt de manager. "Dat is zo. Als we echter naar de positie van Vanaken kijken, dan weet ik niet of hij van vandaag op morgen international wordt. Er is in het jonge verleden een hetze gemaakt rond Zakaria Bakkali en Adnan Januzaj. Twee goeie voetballers en opkomende talenten, maar het is niet gemakkelijk om zich direct tussen die absolute top te mengen."

De Koster ziet tot slot de Europese markt pas binnen een week of twee echt losbarsten. "Real Madrid heeft zich met Toni Kroos en James Rodriguez al wat geroerd, internationaal komen er dus een aantal zaken los. De competities beginnen ook stilaan. Na twee speeldagen zullen bepaalde clubs al in paniek slaan en stopt het niet meer tot 31 augustus. Velen hopen dan aan soldencondities nog een speler aan de haak te slaan." (DG)

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties