Prognose: kan Standard het zware verlies opvangen?

Manuel Gonzalez
Manuel Gonzalez
| 10 reacties
Prognose: kan Standard het zware verlies opvangen?
Foto: © Photonews

Volg Standard nu via WhatsApp!

Vrijdag trekt de Jupiler Pro League zich opnieuw op gang. De eersteklassers zitten in de allerlaatste rechte lijn van hun voorbereiding op het seizoen 2014- 2015. Onze redactie schat, in samenwerking met Cisse Severeyns, de kansen in van alle eersteklassers. Vandaag vervolgen we met Standard.

Door Cédric De Volder

Ambitie

De ambitie van Standard is eigenlijk heel simpel: zo lang mogelijk meestrijden voor de titel en op het einde van de rit een Europees ticket bemachtigen. Althans: zo drukt Roland Duchâtelet de doelen van zijn club uit. In wezen ligt het toch nog eventjes anders. Het rood-witte legioen baalt nu al drie jaar op rij. Voor een Luikenaar is het immers geen pretje om aartsrivaal RSC Anderlecht te zien zegevieren. De droom van de Rouches is dus duidelijk: de gouden plak.

Al zit Guy Luzon momenteel met de handen in het haar. "Ik ben al dertien jaar actief als coach, maar zo'n benepen situatie maakte ik nooit eerder mee", luidde de Israëliër al de alarmbel. "Ik kan op dit moment een ploeg opstellen, maar competitief is die allerminst. Er vertrokken een pak sterkhouders, de lappenmand is overvol en de versterkingen laten op zich wachten."

Transfers

En Luzon heeft een punt. Met onder anderen Daniel Opare, Michy Batshuayi en William Vainqueur kozen enkele toppers het hazenpad. Enig probleem: de enige drie (onbekende) aanwinsten zullen hen niet doen vergeten. Al worden de Rouches wel constant gelinkt aan versterkingen. Zo wordt de naam van Nicolas Anelka gefluisterd in de wandelgangen op Sclessin. Maar zonder handtekening blijft een gerucht niet meer dan een gerucht.

IN

Martin Milec (Maribor Branik), Jorge Teixeira (FC Zürich) en Adrien Trebel (Nantes).

OUT

Ibrahima Cissé (KV Mechelen), Daniel Opare (FC Porto), William Vainqueur (Dinamo Moskou), Michy Batshuayi (Olympique Marseille) Yoni Buyens (Charlton Athletic), Jean-Marc Makusu Mundele (Bell d'Or), Danny Verbeek (FC Utrecht, huur), Alpaslan Özturk (Kasimpasa) en Pierre-Yves Ngawa (Lierse SK).

Sterktes & zwaktes

Op dit moment oogt Standard allesbehalve sterk. We herhalen het nogmaals: het overlopen van het lijstje vertrekkers zegt voldoende over de slagkracht die de Rouches de afgelopen maand hebben verloren. Maar het is en blijft natuurlijk Standard. Geen enkele tegenstander zit te wachten op een verplaatsing naar Sclessin.

En bovendien hebben de Luikenaars met Roland Duchâtelet een kapitaalkrachtige voorzitter. Als de magie ook tijdens de jaarwisseling nog op zich blijft wachten, zal de zakenman zijn geldbuidel wel bovenhalen om enkele versterkingen richting de Vurige Stede te loodsen.

Prognose: plaats vier

De redactie van Voetbalkrant.com gokt op een vierde stek voor Standard. Ook wij twijfelen niet aan de PO1-kansen van de Rouches, maar om mee te spelen om de titel is te veel kwaliteit vertrokken. Nieuwkomers zullen er dan wel komen, maar die jongens moeten natuurlijk ook worden ingepast in het systeem.

Wat denkt Cisse Severeyns?

"Standard heeft in vergelijking met vorig seizoen een pak kwaliteit verloren", aldus de voormalige sterkhouder van onder meer Antwerp FC, KVC Westerlo en wijlen Germinal Beerschot. "Michy Batshuayi kreeg dan wel een pak kritiek over zich heen, maar zijn cijfers spreken voor zich. Een speler die zo'n hoop doelpunten maakt is belangrijk. Door het vertrek van Yoni Buyens en William Vainqueur is er trouwens een groot probleem op de positie van verdedigende middenvelder. En waarom lieten ze Alpaslan Özturk eigenlijk gaan?"

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties