Europese campagne opnieuw levensbelangrijk voor Belgische coëfficiënt

Jens Jacobs
| 42 reacties
Europese campagne opnieuw levensbelangrijk voor Belgische coëfficiënt
Foto: © Photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De Belgische clubs die ons land afvaardigen in Europa moeten het goed doen dit jaar. Bij een slechte campagne komt het rechtstreekse ticket voor de Champions League in het gedrang.

We zijn het ondertussen bijna gewoon dat onze landskampioen zich verzekert van een rechtstreekse deelname aan de groepsfase van de Champions League. België staat al even op een knappe 10de plaats in de UEFA ranking, maar ziet nu wel Zwitserland, Turkije, Tsjechië en Griekenland relatief dicht komen.

De reden voor het kleinere verschil is onder meer het wegvallen van de campagne van het seizoen 2009-2010 waarin België met 8,7 punten een pak hoger scoorde dan bovenstaande concurrenten. De UEFA-ranking wordt immers bepaald op basis van de laatste 5 seizoenen. De afgelopen twee seizoenen deed vooral Zwitserland, Tsjechië en Turkije het een stuk beter dan België, een scenario dat deze jaargang absoluut vermeden moet worden.

(Bron: uefa.com) (noot: punten van Zulte-Waregem zijn nog niet verrekend)

Een plaats of twee verliezen is geen probleem, ook het elfde en twaalfde land mag zijn kampioen rechtstreeks naar het kampioenenbal sturen. De 13de heeft hetzelfde privilege op voorwaarde dat de uittredende winnaar van de Champions League al rechtstreeks geplaatst is. Voor land nummer 14 en de rest is er het obstakel van de voorrondewedstrijden op weg naar de miljoenen van de CL.

Het is bijgevolg belangrijk dat onze ploegen in Europa een goed parcours afleggen. Alle punten die zij halen worden gedeeld door het aantal deelnemers van ons land (5). We kunnen dus beter massaal supporteren voor Anderlecht, Standard, Club Brugge, Lokeren en Zulte-Waregem.

“Ik wens alle Belgische clubs veel succes toe in Europa”

Roger Vanden Stock gaf alvast het goede voorbeeld. Hij liet onlangs optekenen dat hij alle Belgische deelnemers een uitstekende Europese campagne toewenst. “België staat voorlopig op een 10de plaats in de ranking, dat is helemaal niet slecht voor ons land. We moeten dat samen proberen vol te houden!”

Zulte-Waregem heeft de boodschap kennelijk begrepen. Zij wonnen 2 keer in hun eerste voorronde en behaalden al 4 punten die echter gehalveerd werden omdat het slechts een voorronde betrof. Ook Anderlecht is door zijn deelname aan de groepsfase van de CL al zeker van 4 punten. In totaal staat de teller dus op 1,2 (6 punten gedeeld door de 5 deelnemers). Daar moet nog veel bij, te beginnen morgen.

Rechtstreeks duel

Morgen staat immers Standard-Panathinaikos op het programma. Niet alleen voor de rouches een belangrijke partij, ook voor onze coëfficiënt meteen belangrijk. Het is namelijk een rechtstreeks duel België – Griekenland. Ook al verwacht Standard in een eventuele volgende ronde uitgeschakeld te worden, ze zijn het aan hun supporters en ons land verplicht om vol voor de kwalificatie te gaan.

Club Brugge kan zichzelf en ons land dan weer flink vooruit helpen door het Deense Brondby uit te schakelen, Zulte-Waregem treft met Soligorsk een tegenstander uit Wit-Rusland. De landen van beide tegenstanders zijn weliswaar geen rechtstreekse concurrenten, maar het hoeft geen betoog dat kwalificatie hier eveneens cruciaal is.

Sleuteljaar voor Belgisch voetbal

Elk punt dat een Belgische ploeg Europees vergaart is belangrijk op twee fronten. Het verbetert enerzijds de clubcoëfficiënt, die een gunstigere loting kan opleveren voor de club in kwestie.  De punten worden ook bijgeteld bij de coëfficiënt van onze nationale competitie die dan weer het aantal Europese plaatsen voor ons land moet bepalen.

Die hards van Club die als een bezetene voor Anderlecht supporteren en vice versa, in Europees verband moet het zeker kunnen. Elke Europese wedstrijd van een Belgisch team is een soort equivalent van de Rode Duivels op clubniveau. Iedereen die het Belgische voetbal een warm hart toedraagt is de komende maanden dus ook midweeks aan het feest.

(JJ)

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties