Waarom dit seizoen wel eens het jaar van Club Brugge kan worden

Manuel Gonzalez
Manuel Gonzalez
| 58 reacties
Waarom dit seizoen wel eens het jaar van Club Brugge kan worden
Foto: © Photonews

Volg Club Brugge nu via WhatsApp!

Club Brugge wil dit seizoen meestrijden op twee fronten. De West-Vlamingen namen gisteren in Zwitserland al een optie op de poulefase van de Europa League, maar willen hun fans ook eindelijk nog eens een titelfeest bezorgen. Waarom wordt dit misschien wel het seizoen van blauw-zwart?

Door Cédric De Volder

Als het dit seizoen niet lukt moet Club noodgedwongen het tienjarig jubileum zonder titel 'vieren'. Allesbehalve een eer voor de Belgische topclub. De hondstrouwe aanhang smacht namelijk al jaren naar nieuw eremetaal. Michel Preud'homme werd vorig seizoen dan ook als messias binnengehaald op Olympia, maar faalde. "Zonder alle afwezigen in play-off 1 hadden we de titel gepakt. Daar ben ik nog steeds zeker van", liet de Luikenaar ondertussen al meermaals optekenen.

Maar dit seizoen zou toch wel eens hét seizoen van blauw-zwart kunnen worden. Ook gisteren werd in Zwitserland - zonder Nicolas Castillo, Tom De Sutter, Vadis Odjidja-Ofoe, Jonathan Blondel en Maxime Lestienne nota bene - goed voetbal gebracht. Waarom wordt dit het seizoen van Club? Onze redactie zocht en vond vijf redenen.

1. De mayonaise tussen MPH en blauw-zwart pakt

Eerst en vooral is er natuurlijk Michel Preud'homme. De oefenmeester werd vorig seizoen op Olympia gedropt, had amper tijd om zich voor te bereiden en moest het dan nog eens doen met een kern van een andere coach. "Deze kern is veel te groot naar mijn zin", was vorig seizoen tijdens persbabbels dan ook een slagzin geworden. Anno 2014 heeft de Luikenaar de tijd gekregen om alle details af te stellen. Enig probleem: er is geen excuus meer.

2. Spelerskern heeft aan maturiteit gewonnen

De 1-2-overwinning bij Grasshoppers Zürich was een perfect voorbeeld om deze stelling te staven. De voorbije jaren was Club ook de betere ploeg, maar had blauw-zwart bijna zeker nog een doelpunt gepakt. Het moge dan ook duidelijk zijn: deze kern telt dan wel een pak jonge gasten, maar heeft aan maturiteit gewonnen. Bovendien heeft Fernando Menegazzo een belangrijke rol in het verhaal. Preud'homme weet goed genoeg waarom hij de Braziliaan op leeftijd naar West-Vlaanderen heeft gehaald.

3. Geen mokkende bankzitters meer

Vorig seizoen was het niet altijd rozengeur en maneschijn bij Club Brugge. Jesper Jorgensen riep bij momenten van de daken dat hij een plaats in de basis verdiende, Victor Vazquez zat met een onweerachtig gezicht op de bank en de jongeren hoopten op hun kans om de zwalpende Maxime Lestienne te vervangen. Niets daarvan deze keer! Preud'homme is erin geslaagd om zelfs Vadis en Lestienne met een simpele uitleg op de bank te houden. "Ik moet de andere jongens voorbereiden. Als ze vertrekken, moet de rest klaar zijn."

4. Victor Vazquez eindelijk op dreef

Maar alle bovenstaande puntjes zouden zonder absolute sterkhouder geen steek houden. En die is er dit seizoen wel degelijk: Victor Vazquez. De Catalaan toont eindelijk waarom hij al in die (jeugd)jaren het shirt van FC Barcelona mocht dragen. We vergeven hem zelfs zijn onbegrijpelijke misser in de openingsminuut tegen Grasshoppers. Victor zette ook gisteren als een generaal de lijnen uit. En een extra pluspunt: ook fysiek gaat het de middenvelder voor de wind. 

5. Europa League: geen puntenverlies, maar extra troef

"Europese midweekwedstrijden kunnen ons punten kosten", aldus Michel Preud'homme eerder deze week. "Ik denk zelfs dat ik op die manier eens een titel heb verloren met FC Twente." Allemaal goed en wel, maar de prijzen worden in dit land pas tijdens de play-offs verdeeld. Het is dus geen drama om hier en daar eens anderhalf punt te grabbel te gooien. In onze ogen zorgt de Europa League voor een voordeel: de competitie doorbreekt de sleur van de pintjesliga en neemt de druk eventjes weg.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties