Competitie: Jupiler Pro League
Speeldag: Speeldag 6
Stadion: Daknam
Leye redt puntje tegen tien Luikenaars

Lokeren en Standard hebben de punten op Daknam met elkaar gedeeld. De bezoekers begonnen het felst en kwamen verdiend op voorsprong, na de rode kaart voor Milec drong de thuisploeg aan en dat leverde nog een puntje op. Al schieten beide ploegen daar weinig mee op in de stand: 8 op 18.

Timothy Collard en Aernout Van Lindt in Lokeren

Zowel Lokeren als Standard hadden er een Europese midweekmatch opzitten. Beide ploegen verloren, maar Lokeren zal zich door de plaatsing voor de poulesfase van de Europa League toch een pak beter voelen dan de bezoekers.

Bij de thuisploeg geen Galitsios op rechtsachter, hij blijkt ziek te zijn. En ook Verhulst is er niet bij, hij brak de onderarm in de slotfase in Hull en ziet zo Copa de komende weken terug onder de lat plaatsnemen.

Standard begint zoals normaal … verschroeiend

Het matchbegin was helemaal voor de bezoekers. Komt het door de aanwijzingen van Luzon – altijd snel zoeken naar een doelpunt met die coach -  of waren ze gewoon gretiger, al dan niet geholpen door twee dagen extra rust na de Europese confrontatie?

Wat er ook van zij: Standard was omnipresent in het eerste kwartier en dat leverde ook op. Trebel stak op rechts naar Ciman en diens voorzet kwam met wat geluk tot bij De Camargo. Aanleggen en vuren, via Copa in doel. De Ivoriaan had even daarvoor Trebel al van een goal gehouden en nog enkele andere schoten zoefden rakelings naast.

Zette de thuisploeg daar dan niets tegenover? Weinig, maar toch iets. Remacle maakte een doelpunt uit buitenspelpositie – terecht afgekeurd – en stapte even later heel leep over de bal: Persoons nam het cadeautje niet aan.

Watt voor een kwartiertje in vreemde wisselfases

Terwijl de bezoekende fans – nochtans weinig reden tot klagen met de 0-1 voorsprong – bleven gas geven tegen sterke man Duchâtelet, zakte de match wat in. De wissels namen een hoofdrol in de match. Eerst ging Persoons er af voor Leye, waardoor Vanaken (van 10 naar 8) en Dutra (van 9 naar 10) een rijtje terugschoven.

En wat dan te denken van Luzon? Hij bracht Tony Watt vlak voor rust toen Jeff Louis uitviel met een schouderblessure, en nam hem er terug af tien minuten na rust na twee keer geel voor Milec.

Lokeren dringt aan … en krijgt halve beloning

De rode kaart zorgde wel voor het kantelpunt van de match. Lokeren – dat al frisser uit de kleedkamers was gekomen – ging aandringen. Mpoku en Trebel kregen unieke mogelijkheden om het af te maken op de counter, maar lieten dat na.

Aan de overkant werd het een belegering. Scholz, Leye, Vanaken, Besart: allen waagden ze wel eens hun kans. Vijf minuten voor tijd redde Texeira een bal op de lijn, even later was het met de kop van Leye dan toch prijs – op aangeven van Remacle. Besart zag nog een bal net naast en op de lat belanden, meer dan de gelijkmaker zat er dus niet in. Met het gelijkspel schieten beide teams weinig op in de stand.