Top&Flop De eerste helft van Anderlecht en Lierse

De eerste helft van Anderlecht en Lierse
Foto: © SC

Ook dit seizoen geeft de redactie wekelijks in deze Top & Flop een beschouwing van de hoog- en laagvliegers van de afgelopen speeldag. Wie was top en wie was flop?

Door Aernout Van Lindt

TOP

De eerste helft van Anderlecht

Rome is niet gebouwd op 45 minuten en de tweede helft van Anderlecht was niet denderend: een 0-2 moet je als paars-wit zijnde altijd vasthouden en gewoon blijven doordrukken. Misschien dat de blessure van Defour het omslagpunt was?

Feit is wel: die eerste helft van de landskampioen was om te lik-ke-baar-den. Zo goed zagen we paars-wit nog niet dit seizoen. Eindelijk in een systeem op het middenveld dat lijkt te renderen en met heel veel druk naar voren: als Mitrovic en Suarez nu ook nog topvorm tonen, heb je het gevoel dat de CL dan toch geen afstraffing wordt.

Moeskroen

De sfeer op Le Canonnier is helemaal terug. Na een 9 op 9 mag dat ook wel natuurlijk. Nauwelijks iemand die in Henegouwen maalt om het grote aandeel Fransen, want ze kunnen wel degelijk ballen.

Mbemba en Langil speelden de hele rechterflank van Cercle aan gruizelementen, en dan heb je met de aalvlugge Diaby (een concurrent van Nsenga en Deghelt op de 110 meter horden lijkt ons) nog een extra troef. Play-off 1 voor Les Hurlus?

Peter Maes durft

Koen Persoons was niet tevreden na de partij tegen Standard, omdat hij voor de rust nog werd vervangen. Maar de tactische wissels van Peter Maes rendeerden uiteindelijk dan toch. Na een hele makke eerste helft rendeerden ze na de koffie in een ander systeem veel beter.

Vanaken schoof al achteruit op het veld, dus kreeg hij gewoon Dutra voor zich. Scholz en Mertens wisselden van plaats nadat die laatste het lastig had op de backpositie, en als klap op de vuurpijl bracht de coach ook nog eens Besart en Leye tussen de lijnen. Zij maakten in extremis het verschil, al zat er zelfs meer in dan een punt.

FLOP

Lierse

Lierse is het nummer 2 van de competitie. Toch wat betreft het buiten ‘kieperen’ van een coach. Met ex-goalie Stanley Menzo hadden ze het voorbije jaar hard gewerkt om dit seizoen de vruchten te plukken. De eerste match thuis tegen Oostende liep het zeer goed, maar de +3 werd ondertussen al een -6 tegenover de Kustboys.

Keita als enige spits tegen Waasland-Beveren? Dat lijkt weinig, zeker als je geen enkele echte kans kan ontwikkelen. De passen van Losada? Kwamen niet aan. Yougsters als Kasmi? Vielen vooral op door snel rood te nemen – vijf rode kaarten op zes matchen al! Neen, het liep niet en het moet anders.

AA Gent wist niet waar lopen

Wie ook niet wist waar lopen, dat waren de spelers van AA Gent. Hoe groot de triomf was na de 10 op 12, zo groot is de teleurstelling na de daaropvolgende 0 op 6. En terecht: de Buffalo’s kwamen niet voor het eerst dit seizoen in een nieuwe opstelling op de mat en dat was geen goede keuze.

Sterker nog: de looplijnen leken op de manier waarop een doordeweekse Vlaamse stad is gebouwd: een lintbebouwing, met daarrond lijnen in alle richtingen. Weg was de structuur van New York of Brasilia. Het kan verkeren, de hoerastemming is even weg.

Centraal duo Essevee

Karel D’Haene geschorst, Steve Colpaert geblesseerd. Dan weet je dat je voor een moeilijk duel staat in Westerlo. De rustige vastheid achterin was een van de sterke punten vorig jaar bij Essevee, nu staat alles op losse schroeven: de verdediging out, alles daarvoor globaal genomen weggekocht.

Ferreira en Mendy deden hun uiterste best, maar beiden wogen eigenlijk te licht op dit niveau. De Portugees werd aan de rust gewisseld, Mendy moest tot het gaatje gaan en veroorzaakte een lompe strafschopfout. 

Ongeluksvogels van de week: de kappers in de wereld

Willen we ook nog even een kleine lans breken voor de betere kapper in het Vlaamse land en daarbuiten: doordat op televisie enkele miskleunen (denken we aan Kabananga of Nainggolan dit weekend) vol in beeld worden gebracht, krijgt het vak een negatieve connotatie. Jammer.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties