Het ideale achterpoortje voor de FFP-regels: lenen met aankooptie

Het ideale achterpoortje voor de FFP-regels: lenen met aankooptie
Foto: © SC

Falcao op huurbasis naar Manchester United, Chicharito op dezelfde manier naar Real Madrid en op Belgisch niveau Jelle Vossen verhuurd aan Middlesbrough. Het doet toch enkele wenkbrauwen fronsen. Maar heel makkelijk te verklaren...

Door Johan Walckiers

Tuurlijk is elk van die deals met een aankoopoptie. Het is immers een heel creatieve manier om de Financial Fair Play-regels te omzeilen. Die stipuleren dat geen enkele ploeg meer geld mag uitgeven dan dat het uit sportieve transacties heeft binnengekregen. Dat 'toppers' verhuurd worden is dus een meer dan logische trend daaropvolgend.

Real en Man U hebben deze zomer al heel wat geld uitgegeven en riskeren bij nog meer transfers een serieuze boete van de UEFA. Maar wat als je er absoluut nog een speler bij wil, maar er het geld niet voor hebt? Wel, je leent hem en maakt duidelijke afspraken voor de aankoopoptie het volgende seizoen. 

Meer omzeild dan gebroken

Zo is er geen twijfel mogelijk dat alle verhuurde spelers volgend seizoen ook aangekocht zullen worden. Daar zijn al lang duidelijke afspraken over gemaakt en die zullen ook wel op papier staan. Noch Monaco, noch Genk zullen immers het risico nemen dat ze een geblesseerde speler terugkrijgen die ze aan geen straatsteen meer kunnen slijten.

Regels zijn er om gebroken te worden, zo ook die FFP. Maar in dit geval is het meer omzeild dan gebroken. "Bij voetbalcontracten is alles mogelijk", liet een manager ons weten. "Je kan het zo gek niet bedenken." Middlesbrough betaalt volgend seizoen dus netjes de prijs die Genk overeengekomen is met hen, minus de huurprijs die ze dit seizoen al betalen. Creativiteit is het devies van de slimmen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties