Analyse KBVB: Een 'gewoon bedrijf'?

KBVB: Een 'gewoon bedrijf'?
Foto: © photonews

Volg België nu via WhatsApp!

Na de vergadering van de bondstop en het Uitvoerend Comité van gisteren blijven er nog veel vragen over. Bondsvoorzitter François De Keersmaecker zit gewrongen tussen de verschillende instanties en kan weinig klaarheid schenken.

De KBVB ligt al weken onder vuur wegens verkwisting, hoge contracten en naar verluidt strubbelingen binnen 'Het Glazen Huis' zelf. Gisteren werden er antwoorden verwacht, maar die kwamen er niet of onvoldoende. Over de digitalisering van de bond bijvoorbeeld. Die zou het huidige budget van 2 miljoen euro met nog een paar honderduizenden overschrijden: "Bij andere bedrijven zou dat met de mantel der liefde bedekt worden", was het antwoord van De Keersmaecker.

Natuurlijk zou dat bij sommige bedrijven niet onthuld worden, maar de KBVB is geen bedrijf als een ander. Als transparantie (gisteren verschillende keren in de mond genomen door De Keersmaecker) hoog in het vaandel wordt gedragen, moet dat ook in de praktijk gebracht worden. De lekken leken gisteren belangrijker dan de problemen. Dat de pers zich er op geworpen heeft (wat ook hun taak is) kreeg meer aandacht dan wat er feitenlijk aan de hand is.

'Gewoon bedrijf'

Dat de topmanagers honderduizenden euros verdienen waar tot nu toe weinig controle op was, is wel gedaan. Straks mag de raad van beheer elk contract dat over meer dan 100.000 euro per jaar gaat, doorlichten. Immense bedragen, maar volgens Steven Martens noodzakelijk om zijn topmanagers aan te houden. Maar dat die bedragen tot nu toe eenzijdig werden toegekend, is in een 'gewoon bedrijf', zoals De Keersmaecker het noemt, onmogelijk. 

Als de KBVB zich als 'gewoon bedrijf' wil profileren, zal het die werking ook moeten overnemen. En in zo'n bedrijf heeft de raad van beheer altijd supervisie op de rest. Onder druk lijkt dat nu ook te gaan gebeuren, maar dat er onvrede heerst aan de Houba Destrooperlaan mag duidelijk zijn. En er zal werk weggelegd zijn om het beschadigde blazoen weer op te poetsen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties