Datum: 13/09/2014 18:00
Competitie: Jupiler Pro League
Speeldag: Speeldag 7
Stadion: Herman Vanderpoortenstadion (Het Lisp)
Lierse pakt nog punt dankzij bizarre fase met Proto
Lierse pakt nog punt dankzij bizarre fase met Proto
Foto: © Photonews

Anderlecht heeft weer geen makkelijke avond beleefd op Het Lisp. Na een desastreuze eerste helft waarin het na een mooie goal van Wanderson op achterstand kwam, speelde het in de tweede helft veel beter. Conté en Cyriac deden de wedstrijd kantelen, maar in de slotfase werd het toch nog 2-2.

Johan Walckiers in Lier

Slavisa Stojanovic liet zich direct gelden bij zijn eerste ploegopstelling. Hafez en Wils verdwenen uit de basis voor Curto en El Messaoudi. Bensebaini was geschorst en werd vervangen door Bourabia. Besnik Hasi speelde dan weer in een 4-3-3, met enkel Mitrovic als echte spits. Najar en Acheampong stonden op de flanken terwijl Praet de Serviër steun moest verlenen. Maxime Colin maakte zijn debuut op de rechtsachter.

Zeven maanden terug in de tijd

Anderlecht kon vijf minuten de schijn opwekken dat het een rustige avond op Het Lisp zou kunnen doorbrengen. De eerste goeie combinatie leverde een doelpunt op van Andy Najar, maar de grensrechter zag ten onrechte buitenspel. En dan was het alsof we zeven maand terugkeerden in de tijd, toen paars-wit zijn slechtste match in jaren speelde, eveneens tegen Lierse.

Najar blonk uit in mislukte acties, Tielemans werd amper in het spel betrokken, Mitrovic speelde veel te ver van de zestien en Defour kon zijn stempel niet drukken zoals de voorbije weken. Te veel factoren die niet goed zaten om er een goeie match van te maken. Een opportunistisch Lierse speelde op de counter. 

Net voor rusten kwamen de Pallieters zelfs op voorsprong. Wanderson kreeg van Najar alle tijd om aan te leggen en de zoon van Wamberto demonstreerde zijn traptechniek uit stilstand even. Proto met de vingertoppen, maar niet genoeg. De kapitein schreeuwde zijn frustraties richting Najar uit, maar eigenlijk had hij heel zijn ploeg op de korrel kunnen nemen.

Suarez en Conté er op

Dat ook Hasi niet tevreden was, bleek duidelijk uit zijn wissels. Suarez mocht er in voor debutant Colin en Conté maakte dan weer zijn debuut en mocht wisselen met een zwakke Tielemans. En hij kreeg gelijk: Conté was dadelijk belangrijk met een voorzet die door Acheampong knap werd afgewerkt.

Anderlecht tapte uit een héél ander vaatje en de kansen stapelden zich op. Twee kopballen voor Mitrovic die hij eigenlijk nooit mocht missen en een hard schot van dichtbij van Suarez dat hij altijd had moeten afleggen voor Nuytinck.  En Mitrovic probeerde het nog eens met de voet terwijl hij moederziel alleen stond te schilderen, maar veel te zwak ingeschoten en weer van de lijn gekeerd. Drie kansen, drie keer dat hij had moeten scoren. Het was niet het avondje van de grote spits.

Cyriac mist niet

Cyriac deed het veel beter seconden na zijn invalbeurt, maar zag Berezovsky een wondersave verrichtten op zijn goeie kopbal. Enkel uitstel, want de Ivoriaan scoorde toch nog. Steven Defour speelde het slim en maakte gebruik van de afwezigheid van Traoré door verzorging om snel in te spelen en Cyriac tikte binnen. Dik verdiend, maar de supporters van Lierse schreeuwden schande. 

En ja, dat kan wel eens als een boemerang werken. Toen Proto 'geblesseerd' op de grond lag, wierp hij de bal buiten. Die van Lierse weigerden sportief het leer terug te geven en uit de daarop volgende fase scoorde Ngawa de 2-2. Veel kan er niet op gezegd worden, want allebei de fases waren niet helemaal volgens de ongeschreven regels. Proto ging wel verhaal halen bij Stojanovic, maar die kon het worst wezen.

Opstellingen

Lierse SK Lierse SK

  Speler G Beoordeel
Berezovskiy Igor 90' 8
Traoré Hamari   90' 3
El Messaoudi Ahmed 90' 4
Ngawa Pierre-Yves 90' 5
Hanin Florent   90' 5
José da Luz Correia Curto Manuel   90' 5
Bourabia Rachid 90' 3
Maciel Sousa Campos Wanderson 68' 7
Losada Hernan 85' 3
Sayed Ahmed A 90' 5
Keita Alhassane 68' 1
  Bank G Beoordeel
Ayub Timbe Masika 22' 5
Vellios Apostolos A 22' 1
Tahiri Anas 5'  
Matoukou Eric -  
Goris Nathan -  
Wils Thomas -  
Hafez Ramadan Karim -  

Anderlecht Anderlecht

  Speler G Beoordeel
Proto Silvio 90' 2.7
Colin Maxime   45' 5
Mbemba Mangulu Chancel 90' 6.7
Nuytinck Bram 90' 7
Deschacht Olivier 90' 5
Tielemans Youri 45' 5.7
Praet Dennis 90' 6
Defour Steven A 90' 2.7
Najar Rodriguez Andy Aryel 90' 6
Mitrovic Aleksandar   77' 4
Acheampong Frank Opoku 90' 8
  Bank G Beoordeel
Suarez Matías 45' 6
Conté Ibrahima Sory A 45' 7.7
Cyriac Gohi Bi  13' 7.3
Kabasele Nathan -  
Kljestan Sacha -  
Heylen Michaël -  
Roef Davy -  
Herbeleef Lierse SK - Anderlecht

Vooraf