Pro League neemt het op voor Anderlecht: "Onze opleidingen moeten beschermd worden"

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 11 reacties
Pro League neemt het op voor Anderlecht: "Onze opleidingen moeten beschermd worden"
Foto: © photonews

De zaak van Anderlecht tegen een jeugdspeler die niet wou bijtekenen, hield de voorbije dagen de voetbalmedia in de ban. Het gebeurt wel vaker dat grote talenten België verlaten voor we ze hier aan het werk kunnen zien. De Pro League roept daarom op tot meer bescherming.

Belgische jeugdspelers zijn de laatste tijd hot. Denk maar aan de lichting van Anderlecht die indruk maakte in de Champions League. Of de U21 die schitterden tegen Spanje en Noorwegen. De Belgische jeugdopleidingen zijn er de laatste jaren sterk op vooruit gegaan, maar de clubs kunnen daar maar zelden van genieten. Veel te vaak worden de spelers op jonge leeftijd weggeplukt.

Spelers vanaf 14 jaar zouden al een verbintenis moeten kunnen tekenen

Daar wil de Pro League iets aan doen. “We hebben echt dringend nood aan een duidelijke transparant wettelijk systeem zoals reeds in het buitenland van toepassing is. Onze clubs verdienen een wettelijke bescherming van zelfopgeleide spelers. Dit kan door dringend werk te maken van een pre-registratie, een maatregel waarbij spelers vanaf 14 jaar (vertegenwoordigd door ouders of voogd) en club zich er toe verbinden om een profcontract aan te gaan zodra de speler 16 jaar is", aldus CEO Ludwig Sneyers in een persbericht.

De Pro League schaart zich dus achter Anderlecht. De Brusselaars hadden een overeenkomst met de ouders van een jeugdspeler, maar die besloten toch om hun zoon weg te halen bij Anderlecht en bij Chievo Verona te stallen. Anderlecht spande een rechtszaak aan tegen de ouders.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties