Drie favorieten Gouden Schoen: wat zeggen statistieken?

Caroline Tonnelier
| 19 reacties
Drie favorieten Gouden Schoen: wat zeggen statistieken?
Foto: © Photonews

Drie namen worden nadrukkelijk genoemd als topfavorieten om de Gouden Schoen te winnen. Mpoku, Praet en Vazquez zijn bepalend bij respectievelijk Standard, Anderlecht en Club Brugge. Wat zeggen de cijfers?

Vazquez: nergens in de eerste stemronde

Club Brugge staat momenteel op kop en dat heeft veel te maken met de topvorm van Victor Vazquez. De Spanjaard is de draaischijf van Blauw-Zwart en kan ongetwijfeld op veel stemmen rekenen voor zijn prestaties de laatste maanden. In het huidige seizoen was hij al goed voor zes assists en één doelpunt in de competitie. Scoren lukt vlotter in Europa, met vier doelpunten in de huidige campagne.

In de eerste stemronde, ofwel de tweede helft van het vorige seizoen, was Vazquez nergens. Dat kan ook best letterlijk genomen worden: na de 24e speeldag speelde hij nog amper. In play-off één was hij geen basisspeler voor Preud'homme. Uiteindelijk kwam hij toch nog aan één goal en twee assists in de eindstrijd. In de reguliere competitie bleef het bij één treffer.

Praet: prestaties in stijgende lijn

Dennis Praet wordt steeds belangrijker voor Anderlecht. Dat blijkt ook uit de statistieken. In de competitie leverde hij in 2014-2015 al vijf assists af. In de Champions League is hij met een doelpunt en twee assists een van de grondleggers van het succes.

In de eerste helft van het jaar deed Praet het ook lang niet slecht. In de reguliere competitie liet hij drie assists optekenen en in de play-offs was hij ook nog eens goed voor twee goals en één assist.

Mpoku: scoren en laten scoren

Na het vertrek van enkele sterkhouders is Paul-José Mpoku momenteel ontegensprekelijk dé grote man bij de Rouches. Dat vertaalde zich al in vijf goals en evenveel assists in de eerste zestien speeldagen. In Europa scoorde hij ook al twee keer en was hij één keer aangever.

Standard verspeelde uiteindelijk nog de titel in de play-offs, maar aan Mpoku zal dat niet echt gelegen hebben. Hij toonde zich met een doelpunt en drie assists toch belangrijk voor Standard. In de negen matchen die nog afgewerkt werden in de reguliere competitie vond hij zelf ook al twee keer de weg naar de netten en zette hij één keer een ploegmaat op weg naar een treffer.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties