Negen trainerswissels in vijf seizoenen: de teloorgang van Lierse SK

Manuel Gonzalez
Manuel Gonzalez
| 19 reacties
Negen trainerswissels in vijf seizoenen: de teloorgang van Lierse SK
Foto: © photonews

Lierse SK veranderde gisteren nog maar eens van trainer. Het was al de negende trainerswissel in vijf seizoenen voor de Antwerpenaren. De voorbije jaren verloren de geelhemden alle voeling met hun roots. Of hoe een Chinees en een Egyptenaar alles kunnen veranderen...

Door Cédric De Volder

  • Negende trainerswissel in amper vijf seizoenen
  • Nieuw dieptepunt bereikt, verhaal lijkt geschreven
  • Waar staan die spiegels?

Het ontslag van Slavisa Stojanovic kwam allesbehalve als een donderslag bij heldere hemel. We schreven het afgelopen zaterdag na de partij tegen Waasland-Beveren ook al. De moegestreden Sloveen leek in het niets meer op de vurige coach die enkele maanden geleden werd voorgesteld.

Ondertussen morren ook de fans. "Wij willen onze club terug", staat er wekelijks te lezen op spandoeken. Het moet dan ook gezegd: de Pallieters - eens een lichtpunt in het Belgische voetbal - verloren de voorbije jaren alle voeling met hun rijke traditie.

Landstitel, Bekers én strijden om een Europees ticket

En die glorieuze jaren liggen geeneens ver achter ons. Vooral in de jaren negentig was het een lust om Lierke Plezierke aan het werk te zien. Lierse pakte - onder impuls van een ijzersterke jeugdopleiding - een vierde landstitel, zegevierde twee keer in de Beker van België en streed jaarlijks mee om de Europese tickets. 

De milleniumwissel bracht dan wel geen nieuwe successen met zich mee - op die vierde plaats in 2003 na - maar Lierse was een vaste waarde in de middenmoot van onze Jupiler Pro League. Een status waar de club anno 2015 geld voor zou geven.

Het schandaal rond Zheyon Ye in 2007 bracht de Pallieters echter aan de rand van de afgrond. Gelukkig was er de Wadi Degla Holding die ervoor zorgde dat er nog werd gevoetbald in het Herman Vanderpoortenstadion. Meer zelfs: na de degradatie mocht er op 25 april 2011 gevierd worden: Lierse promoveerde terug naar het hoogste niveau!

Hét sein voor Maged Samy om de lat veel te hoog te leggen. "Ik wil meestrijden om de prijzen" en "Lierse speelt binnen de drie jaar in de Champions League" waren uitspraken die niemand geloofde. Enkel Samy zelf nam ze voor waarheid...

Verhaal definitief geschreven?

Ondertussen is het zoveelste dieptepunt bereikt. Lierse deed sinds de promotie in 2011 nooit meer beter dan een twaalfde plaats, maar deze keer lijkt het verhaal echt geschreven. Herman Helleputte moet het zinkende schip nog zo lang mogelijk overeind houden...

Het is overigens al de negende trainerswissel in vijf seizoenen tijd. Ook Aimé Antheunis, Eric Van Meir 1.0, Trond Sollied, Chris Janssens, Herman Vermeulen, Hany Ramzy, Eric Van Meir 2.0, Stanley Menzo en Slavisa Stojanovic voldeden niet aan de eisen van de Egyptenaar. Staan er geen spiegels op het Lisp?

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties