Een lofzang aan Hein Vanhaezebrouck: lefgozer en meestertacticus

Een lofzang aan Hein Vanhaezebrouck: lefgozer en meestertacticus
Foto: © photonews

Volg KAA Gent nu via WhatsApp!

We waren dinsdag bevoorrecht getuige van een staaltje trainerslef van jewelste. Hein Vanhaezebrouck een angsthaas noemen, dat kan niemand. Wat hij dinsdag deed, zagen we nog niet veel Belgische coaches durven.

Je moet het maar doen: je wordt een hele tweede helft gedomineerd, maar bij een hoekschop voor de tegenstander - bij een 1-1-stand tien minuten voor affluiten - hield Vanhaezebrouck zowaar drie spelers vooraan.

Je zag die van Lyon denken, wat moeten we nu doen? Hubert Fournier stuurde drie man terug in de verdediging om die jongens te bewaken. Gevolg: veel minder volk in de zestien en veel makkelijker te ontzetten.

Als voetballer moest hij al veel goedmaken met zijn spelintelligentie

Het is een lofzang aan het adres van Vanhaezebrouck, die we gerust een vernieuwer mogen noemen. Vanhaezebrouck was zelf niet de meest begiftigde voetballer, maar maakte tijdens zijn carrière bij ondermeer Lokeren en Harelbeke veel goed met zijn spelintelligentie. Dat trekt hij nu door bij Gent.

Geen Belgische coach die meer nadenkt over het spelletje - of het moet Michel Preud'homme zijn. Die vrije trap van Milicevic: een maand trainingsarbeid. Maar het loont. Die 3-5-2: een jaar werk om het te perfectioneren. Maar het loont. Geen coach die even veeleisend is voor zijn spelers, maar die er ook een echte groep van kan smeden.

We hopen op een confrontatie met een ploeg niveau Barcelona of Bayern

De Champions League-campagne heeft al die kwaliteiten nog meer in de verf gezet. Als er iemand mocht aan twijfelen: zelfs L'Equipe loofde woensdag wat hij allemaal uit zijn mouwen schudde. 

Laat er dan ook geen twijfel over bestaan: dit is de coach van het jaar. Hij bouwde een elftal dat slechts een paar ploegen in Europa echt moet vrezen. Als de Buffalo's straks zouden doorstoten in de Champions League, hopen we op een confrontatie met een ploeg niveau Barcelona of Bayern. Eens zien wat Hein dan weer uit zijn mouwen schudt.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties