Brady vs Ryan, Patriots vs Falcons: preview op 51ste Super Bowl

Redactie
| 0 reacties
Brady vs Ryan, Patriots vs Falcons: preview op 51ste Super Bowl

New England Patriots en Atlanta Falcons strijden in de nacht van zondag op maandag om de winst in de 51ste Super Bowl, de jaarlijkse finale van de American football-competitie NFL. Zoals meestal ligt de focus op de quarterbacks.

Patriots-legende Tom Brady gaat voor een record en Falcons-aanvalsleider Matt Ryan voor een primeur. New England Patriots is de metronoom van de NFL en Brady is al zestien jaar de man die het ritme aangeeft. De ploeg van de 64-jarige Bill Belichick, sinds 2000 de hoofdcoach van New England, staat zondag voor de zevende keer deze eeuw in de Super Bowl. De Patriots wonnen het best bekeken jaarlijkse sportevenement in 2002, 2004, 2005 en 2015.

Brady was in al die jaren een sleutelspeler en ook dit seizoen was hij nog een van de beste spelers in de NFL. Zijn eeuwige rivaal Peyton Manning sloot vorig seizoen zijn legendarische loopbaan af met een Super Bowl-zege met de Denver Broncos, maar hij was geen schim meer van zichzelf. Brady noteerde dit seizoen op 39-jarige leeftijd statistisch een van de beste jaren uit zijn carrière.

Matt Ryan

De Falcons jagen dan weer op hun eerste kampioenschap. De ploeg uit Atlanta speelt al sinds 1966 in de NFL, maar stond pas één keer eerder in de Super Bowl. Achttien jaar geleden was Denver Broncos - met de Nederlander Harald Hasselbach in de gelederen - met 34-19 te sterk.

Matt Ryan is dan ook de enige quarterback die kan zeggen dat hij statistisch een beter seizoen heeft gedraaid dan Brady. Zijn passer rating, waarin verschillende statistieken van een quarterback worden gecombineerd tot één getal, was met 117.1 de hoogste in de NFL. Brady was de nummer twee op die lijst (112.2).

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Meer nieuws

Meer nieuws