Waar moet een goede skihelm aan kunnen voldoen?
Bart Vandenbussche
Bart Vandenbussche
| 0 reacties
Waar moet een goede skihelm aan kunnen voldoen?
Foto: © Voetbalkrant.com

Een goede helm behoort tot één van de belangrijkste wintersport uitrustingen. Tijdens het skiën, maar natuurlijk ook als je gaat snowboarden of langlaufen.

Het witte landschap is prachtig, maar kan ook gevaarlijk zijn. Een geprepareerde piste kan namelijk behoorlijk hard zijn. Maar ook off-piste kun je te maken krijgen met valpartijen. De meest kwetsbare lichaamsdelen wil je daarom zo goed mogelijk beschermen. Dat doe je met een helm.

Waar moet een goede skihelm aan kunnen voldoen? En welke verschillende types zijn er? 

Is het dragen van een helm op de skipiste verplicht?

Officieel is het dragen van een skihelm tijdens wintersport niet verplicht. Veel wintersportgebieden hanteren de plicht tot het dragen van een helm wel. Voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Er zijn daarbij maar weinig skiërs of snowboarders die de witte vlakte zonder deze bescherming trotseren. En dat heeft een reden. Tijdens een valpartij is ons hoofd kwetsbaar. Dus naast botbreuken en hoofdwonden komt ook hersenletsel voor. Het dragen van een veiligheidshelm is dus niet verplicht. Skiën zonder helm kan echter wel consequenties hebben. Lichamelijk, maar ook op het gebied van verzekeringen. Veroorzaakte ski schade wordt mogelijk niet vergoed als je geen helm draagt.

Een wintersport helm kopen van goede kwaliteit

Als het aankomt op jouw veiligheid, laat je liever niets aan het toeval over. Kies dus altijd voor een kwalitatieve skihelm die aan de gestelde eisen en normen voldoet. Zoals bijvoorbeeld een ski of snowboardhelm van het merk Sinner. Met of zonder vizier, een bijpassende skibril of goggle. Andere belangrijke specificaties van skihelmen zijn:

  • Keurmerk: kies voor een skihelm die voldoet aan de gestelde eisen. Voor wintersporthelmen binnen de EU is dit het EN 1077 keurmerk. Goedgekeurde en geteste helmen kunnen ook een CE, Snell RS-98 of ASTM keurmerk hebben.
  • Constructie: een sterke skihelm heeft vaak een harde buitenschaal. Ze bieden een optimale bescherming. Deze helmen zijn zwaarder dan de zogeheten in-mould helmen. Deze hebben een hoog draagcomfort en zijn geschikt voor recreatief skiën.
  • Pasvorm en maat: de juiste maat van de helm bepaal je aan de hand van jouw hoofdomtrek. In centimeters lopen ze uiteen van 50 cm (XXS) tot en met 64 cm (XXL). De kinband moet verstelbaar zijn. De helm moet bij plotselinge bewegingen stevig blijven zitten. De helm mag geen drukkingen of hoofdpijn veroorzaken.
  • Vizier: een goede skihelm koop je met of zonder skibril. Sommige helmen hebben zelfs een ingebouwd vizier. Zo weet je zeker dat de bril en de helm naadloos op elkaar aansluiten. Dit is vooral ook handig voor mensen die brildragend zijn.
  • Ventilatie: skihelmen van goede kwaliteit hebben tevens een goede ingebouwde ventilatie die je zelf kunt regelen. Zo voorkom je overmatig zweten tijdens het skiën of snowboarden, maar ook onderkoeling of een koud hoofd. Bijvoorbeeld als je op de piste wordt overvallen door sneeuwval, een ijzig koude wind of een fikse regenbui.

De helm vervangen na een valpartij tijdens wintersport

Een ongeluk zit in een klein hoekje en hoeft niet eens jouw schuld te zijn. Als je een flinke valpartij maakt, kan ook de helm die je draagt beschadigd raken. Een krasje op de buitenzijde is niet zo erg, maar vaak zijn er door de impact ook haarscheurtjes ontstaan in de schaal. De helm voorziet je dan niet meer van de bescherming die je nodig hebt. Vervang jouw skihelm dus zo snel mogelijk na een valpartij. Veiligheid voor alles. Ook op de piste!

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Meer nieuws

Meer nieuws