Nederlandse schaatscoach onder vuur na poging tot matchfixing op Spelen van 2014

Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 0 reacties
Nederlandse schaatscoach onder vuur na poging tot matchfixing op Spelen van 2014
Foto: © photonews

Bij Nederland denkt men woensdag slechts aan één ding: kan Sven Kramer het zwarte gat op zijn palmares opvullen en goud veroveren op de 10.000 meter? Maar extra-sportief was er ook heel wat te doen, want Jillert Anema wordt verdacht van matchfixing.

De Nederlandse schaatscoach is momenteel de trainer van de Franse achtervolgingsploeg. Maar vier jaar geleden, op de Spelen van Sochi, zou Anema een poging tot matchfixing hebben ondernomen. Dat bracht de Volkskrant vandaag naar buiten.

Anema zou de Nederlandse ploeg gevraagd hebben om kalmer aan te doen in de eerste ronde van de achtervolging. Eén van zijn speerpunten, de Fransman Alexis Contin, was door een schildklieraandoening helemaal geen 100%, maar de Fransen wilden hun financiële steun niet verliezen.

Nederland won

In ruil om het iets rustiger aan te doen in de openingsronde, beloofde Anema dat Nederland mocht winnen en dat Contin zich bij een val zelfs zou laten uitzakken, waardoor Oranje toch nog in de prijzen viel. Het waren uiteindelijk de Nederlanders die goude pakten.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Meer nieuws

Meer nieuws