Tussentijdse balans van het WK Rugby: Engeland, Nieuw-Zeeland en Wales maken indruk

Arjen T'Sjoen
| 0 reacties
Tussentijdse balans van het WK Rugby: Engeland, Nieuw-Zeeland en Wales maken indruk
Foto: © photonews

Het WK Rugby is intussen twee weken ver en de betere landen laten zich stilaan opmerken. Nieuw-Zeeland won de voorbije twee WK's en hoopt op een nieuwe eindzege.

Laat ons beginnen bij poule A met Japan, Ierland, Schotland, Samoa en Rusland. Japan is het gastland en begon aan het WK op een uitzonderlijk hoog niveau. Ze werden vooraf als een mogelijk verrassing getipt en lijken dat volledig waar te maken. Na een evidente overwinning tegen Rusland vochten de Japanners een verbeten strijd uit met het nummer 1 van de wereld, Ierland. 

Japan bleek na een bloedstollende pot rugby met 19-12 de betere en lijkt op weg naar de groepswinst. Favoriet Ierland zal normaal gezien meegaan als runner-up. Schotland speelde defensief wel zeer sterk tegen het taaie Samoa (34-0) winst, maar was een vogel voor de kat tegen de Ieren. De twee verwachte landen lijken dus te gaan doorstoten. 

All Blacks en Springboks

Poule B is met Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Italië, Namibië en Canada een groep met twee gezichten. Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika zijn topfavorieten voor de eindzege en Namibië en Canada zijn de zwakkere broertjes op dit WK. 

De vierde dag van het WK kreeg met Nieuw-Zeeland tegen Zuid-Afrika dan ook een potentiële WK-finale voorgeschoteld. The All Blacks waren scherper en sterspelers Richie Mo'unga en Scott Barrett etaleerden hun techniek en precisie meermaals. Zuid-Afrika reageerde intussen wel met vlotte overwinningen tegen Namibië (57-3) en het toch wat gevreesde Italië  (49-3) dat nochtans met 10 punten uit twee duels uitstekend aan het WK was begonnen. 

Grote ambities bij Engeland

De derde groep is die van schaduwfavorieten Engeland, Frankrijk en Argentinië aangevuld met Tonga en de Verenigde Staten. Engeland zette een bijzonder straffe reeks neer voor het WK en overvleugelde onder meer Ierland met 57-15. De Engelsen begonnen goed met vlotte zeges tegen Tonga en de Verenigde Staten, maar de echte tests volgen nog tegen Frankrijk en Argentinië.

De eerste topper in deze poule was dan ook die tussen Frankrijk en Argentinië. Na een straffe comeback (Frankrijk stond 20-3 voor) leken de Argentijnen zelfs nog met de zege aan de haal te gaan., maar de Fransman Camille Lopez besliste daar met een goede trap anders over. 

Het defensieve blok uit Wales

Het enige land dat Engeland liefst twee keer kon kloppen in de voorbereiding was Wales. Defensief zijn ze zo verbluffend sterk en dat mochten Georgië en Australië al ondervinden. Wales is in elk geval vlot op weg naar de groepswinst, Fiji en Uruguay (de tegenstanders die nog volgen) zijn landen van een mindere orde.

De tweede favoriet voor een plek in de volgende ronde is uiteraard Australië. De finalist van 2015 maakte het Wales bijzonder lastig, maar kon de scheve situatie bij de rust (23-8) net niet meer rechttrekken (29-25). Fiji, Uruguay en Georgië kunnen alle drie van mekaar winnen en hebben kwaliteiten, maar zijn in principe geen bedreigingen voor Wales en Australië. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Meer nieuws

Meer nieuws