Vlaams trial-talent legt onbekende sport uit aan Vlaanderen: "Net hetzelfde zoals op de fiets"

Dante Bellon
| 0 reacties
Vlaams trial-talent legt onbekende sport uit aan Vlaanderen: "Net hetzelfde zoals op de fiets"
Foto: © SC

Het is geen alledaagse sport die de Belg Emile Mattheeuws beoefent. Zo doet hij aan motorcrosstrial, een sport die vooral in her zuiderse landgedeelte populair is en in het buitenland; maar amper in Vlaanderen.

In het Henegouwse Mont Panisel pakte Emile Mattheeuws net naast de hoofdpijs en moest hij de Fransman Julien Rousselle voorbij laten gaan. Trial op de fiets mag dan iets bekender zijn, die op een motor is populairder. Maar dan vooral over de taal- en landsgrenzen. 

"Tijdens een oefening is het zaak om zo weinig mogelijk je voeten op de grond te zetten, net zoals bij trial op een fiets", vertelt de West-Vlaamse Mattheeuws in Sportwereld. "Elke keer als je een voet an de grond zet, krijg je een strafpunt. Wie het minste strafpunten heeft, is de winnaar."

Ook grote artiesten

Onder andere motorcrosskampioen Stefan Everts deed ook aan trial. "Er zijn veel rijders die dat doen. Ook uit de MotoGP. Daardoor kweken en onderhouden ze hun behendigheid en dat gebruiken ze dan in hun eigen discipline. Dat is ook de reden waarom ze trial de universiteit van de motorsport noemen."

Niveauverschil

Op de trial in Mont Panisel eindigde hij tweede achter een Fransman en daar is hij tevreden mee. "Ik ben eerste voor het Belgisch kampioenschap, dus dat is top. In België ben ik tweede in het algemeen klassement. Maar op wereldniveau kom ik nog wat te kort. Ik heb tot nu toe nog niets ernstig meegemaakt; laten we dat zo houden."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Meer nieuws

Meer nieuws